Ära tee tööd, mida armastad

See, et sa pead elukutse valikul järgima oma kirge, on peaaegu et tavatarkus. Aga konsultant Dorie Clarck hoiatab HBRi blogis, et kui sa valid ameti, mida sa pööraselt armastad, on see suure tõenäosusega sinu karjäärile kahjulik. Sest sa vaatad siis silmaklappidega kõigele, mis tööga seotud.

Dorie Clark toob välja neli põhjust, miks kire järgi tööd valida on ohtlik:

  • Sa võid küll armastada oma tööd, aga sa oled paraku selles keskpärane või koguni nõrk. Iseennast on raske hinnata, eriti lemmiktööd tehes. Aruta seda asja oma kolleegidega, pereliikmete ja sõpradega. Nad aitavad välja selgitada su tugevad ja nõrgad küljed.
  • Sa võid olla parim omal alal, aga sa vihkad kõrvaltegevusi, mis tööga paratamatult kaasnevad. Sa võid olla super müügimees, aga vihkad igasugust aruandlust. Seni kuni keegi teine selle ära teeb, on okei, aga mis siis saab, kui tahad oma firma teha?
  • Sa oled liigselt seotud. Kirjanikke, kes oma tegelastesse kiinduvad ning toimetajat teksti lähedalegi ei lase, kimbutab oht, et nende lood jäävad igavaks. Liiga lähedane seotus oma tööga on ohtlik, sest su kõrvad jäävad kriitikale kurdiks, seega sa ei arene.
  • Mitte keegi ei maksa selle eest. Sa võid küll oma hobist arendada suurepärase firma, aga kui see on liiga freeky või spetsiifiline, siis ei pruugi lihtsalt olla piisavalt inimesi, kes selle eest maksaks.

Selge see, et pole mõtet valida ametit, mida sa vihkad. Aga võibolla tõesti on mõistlik valida amet, mida sa tingimata kõigest hingest ei armasta. Piisab sellest, kui see töö sulle lihtsalt meeldib.

Allikas: http://blogs.hbr.org/cs/2011/04/dont_do_what_you_love.html

2 responses to “Ära tee tööd, mida armastad

  1. Kallis Toimetaja,
    on väga kiiduväärt, et Sa võtad Directoris arutlusele nii tundliku teema, mis Eesti arengut vaadates on väga ajakohane.
    Kuulates parajasti Beethoveni viiulikontserti http://www.youtube.com/watch?v=JdYGmPH9fcs&feature=related
    jäin mõttesse, et kui Beethoven oleks nimetatud konsultandi keskpärasusele juhtivat nõuannet järginud, siis keda ma praegu kuulaksin?!

    Suurepäraseks meistriks saab vaid oma andeid arendades, neile fokuseerimises!
    Praktikas on küsimus pigem oma tegevuste fokuseerimises, et mitte segajate seas end “peenrahaks vahetada”. Tööjaotus! Sest töö, mida sa väga armastad, ei tundugi ju tööna…!
    Marju Unt
    P.s Sama mõttekäik sobib ka võrratu moekunstniku Tiina Talumehe läbipõlemiseloo juurde.

  2. Selles jutus on iva aga siiski on see selle ühe mehe arvamus ja ei tea, kas see ikka on õige. Kas on õige, see on igaühe tunnetuse küsimus. Ega kõike raha pärast tehta, kuigi raha on oluline mingi piirini. Hingerahuks on aga rahast üksi vähe. Kui raha on palju, siis tunned tõelisi väärtusi, neid mida paraku raha eest osta pole võimalik: tervis, õnn, armastus, meelerahu…

Lisa kommentaar